SIKÇA SORULAN SORULAR...

SIKÇA SORULAN SORULAR...

Okulumuz ve Okulumuzda Uygulanan Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorulardan Bazılarının Cevabını Aşağıda Bulabilirsiniz.

28.05.2022 834

SIKÇA SORULAN SORULAR 

1. Okulunuz hangi muhitte bulunmaktadır?

Okulumuz Nilüfer ilçesi Doğanköy Mahallesi Levent sokakta bulunmaktadır. Şehir merkezinin yoğunluğundan ve gürültüsünden uzak, açık alanda sakin ve güvenli bir konumda bulunmaktadır. 

2. Okulunuz lise midir? Ortaokulu da var mıdır?

Okulumuz, hafız öğrencilerin hafızalılarını koruyarak Fen ve Sosyal Bilimler Programının uygulandığı Proje Lisesidir. Okulumuz bünyesinde hem okul hem hafızlık eğitiminin birlikte verildiği İmam Hatip Ortaokulu da bulunmaktadır. 

3. Ortaokul sınıfları da proje midir?

Evet, bünyede yer alan Hafız İHO sınıfları da Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün belirlemiş olduğu resmi proje sınıflarıdır. Bu nedenle ortaokul kısmına da sınavla öğrenci alınmaktadır.

4. Ortaokuldaki Projenin adı nedir?

Ortaokulda uygulanan projenin adı 'Okul-Kur'an Kursu İşbirliğine Dayalı Örgün Eğitim ile Birlikte Hafızlık Projesi'dir. 

5. Bu projeye kimler başvuru yapabilir?

İlkokul 4. sınıfı bitirmiş ve 5 sınıfa geçmeye hak kazanmış, akademik başarıyı önemseyen ve hafızlığa istekli olan erkek öğrenciler başvuru yapabilir. 

6. Ortaokula (İHO) öğrenci alımı nasıl yapılmaktadır?

Öğrenci alım kılavuzunda belirtildiği şekliyle haziran ayı içerisinde yapılan akademik sınav sonucuna göre oluşan sıralamada okul kontenjanının iki katı (180) öğrenci yaz okuluna çağırılır. Yaz okulunun son haftasında yapılacak yetenek sınavı puanının %40'ı ile akademik sınav puanının %60'ı alınarak oluşacak sıralama sonucuna göre ilk 90 aday arasına

7. Yazılı sınavın içeriği nelerden oluşmaktadır?

Yazılı sınavın içeriği ilkokul 4. sınıf derslerinin öğretim programlarındaki kazanımlardan oluşmaktadır. İlkokul 4. sınıfta okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler derslerinden sorular çıkmaktadır. 

8. Yazılı sınavın uygulanma şekli nasıl olacaktır?

Yazılı sınav çoktan seçmeli test usulü olmaktadır. Puanlama yapılırken, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplama yapılmaktadır. (Yani üç yanlış cevap bir doğru cevabı götürmektedir.) 

9. Yazılı sınavda başarılı olmak kayıt imkânı elde etmek midir?

Hayır. Yazılı sınav sonucunda yapılan sıralamaya göre oku kontenjanının iki katı (180) öğrenci yaz okuluna katılma hakkı elde eder.   

10. Yaz okulunda nasıl bir program uygulanmaktadır?

Yaz okulunda öğrenciler günlük 6 saat Kur'an-ı Kerim eğitimi almaktadırlar. Bu eğitimde öğrencilere Kur'an-ı Kerimi yüzünden okuma, tecvit, mahreç, ezber denemeleri gibi hafızlığa hazırlık eğitimi verilir. Öğle yemeği ve namazın ardından değerler eğitimi, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerle verimli bir yaz dönemi yaşamaktadır. Bu aktiviteler hem okul içerisinde hem de okul dışında yapılmaktadır.

11. Yaz Okulu başarı değerlendirmesi nasıl yapılmaktadır?

Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün hazırlamış olduğu kriterler esas alınmaktadır. Mehâric-i Hurûf, Yüzünden Okuma, Tecvit ve Ezber kabiliyeti konusunda haftalık yapılan değerlendirmelere ilave olarak, öğrenci davranışlarının değerlendirmesi ve rehberlik servisinin sunmuş olduğu rapor doğrultusunda yapılmaktadır. Ayrıca öğrencilerin belirlenen sûre ve aşırları zamanında ve tecvit kurallarına uygun bir şekilde ezberleyip ezberlemediği de diğer bir değerlendirme ölçütüdür. Yaz okulunun son haftasında yetenek sınav komisyonu tarafından bu ölçütler doğrultusunda öğrenciler değerlendirilir.

12. Haftalık yapılan ölçümler neleri kapsamaktadır?

Öğrenciler haftalık olarak; Mehâric-i hurûf, Yüzünden okuma, Tecvit, Ezber, Davranış değerlendirme, Yüzünden okuma hızı ve kurallı okuma kıstaslarına göre eğerlendirilir.

13. Hafızlık projesinin genel basamakları nelerdir?

- Hafızlığa Hazırlık Eğitimi (Temmuz-Ağustos arası)
- Hafızlık Temel Eğitimi ve hafızlığa başlama (5. sınıf Eylül-Ocak arası)
- Hafızlık Eğitimi (5. sınıfın Ocak ayından 6. sınıfın sonundaki yaz dönemine kadar)
- Haslama/Pekiştirme (7. sınıftan itibaren ömür boyu) 

14. Projedeki 5. sınıf öğrencilerin normal bir günü nasıl geçer?

Öğrenciler her gün sabah ilk önce Kur'an-ı Kerim (hafızlık) eğitimi almaktadırlar. Kur'an-ı Kerim eğitiminden sonra akademik (okul) dersleri başlamaktadır. Akademik derslerin bitiminde eve gitmektedirler. Cumartesi günleri de öğleye kadar Kur'an-ı Kerim (hafızlık) eğitimi verilmekte olup devam zorunluluğu vardır. 

15. Evde ne kadar çalışmak gerekir?

Öğrencilerin bir sonraki günün ezberlerini okulda tamamlamaları, eve gittiklerinde ise yaptıkları ezberleri tekrar etmeleri gerekmektedir. Ayrıca öğrencilerimize haftalık ders çalışma çizelgesi verilmekte, öğrencilerin bu çizelgeye göre hareket etmeleri gerekmektedir. Bu planlama ile sabah 45 dakikalık, akşam ise 120 dakikalık bir çalışma yeterli olacaktır. 

14. Akademik (okul) derslerden hangileri verilmektedir?

Okulumuzun ortaokul kısmında öğrenciler, Kur'an-ı Kerim dersi dışında, diğer ortaokullarda okutulan Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Arapça ve Beden Eğitimi gibi tüm dersleri görmektedirler. 

15. Projede 5. sınıfın sonunda öğrencilerin varmaları istenilen hedef nedir?

Öğrencilerin 5. sınıfta mayıs ayının sonunda en az dördüncü dönüşü bitirmiş olmaları yani Kur'an-ı Kerim'den 120 sayfayı ezberlemeleri, aynı zamanda okul derslerinde toplam not ortalamalarının 80'nin altında kalmaması gerekmektedir. 

16. Projede kapsamında 6. sınıfta dondurma işlemi yapılacak mı?

Evet, öğrenciler 6. sınıfta okulu bir yıl dondurarak (izinli sayılarak) okulla aynı kampüs içerisinde bulunan Kur'an Kursunda hafızlıklarına devam ederler. Aynı zamanda okul derslerini (akademik dersleri) de öğleden sonraları destekleme kursu olarak görürler. 

17. Altıncı sınıfta ne kadar akademik ders görülecek?

Öğrenciler altıncı sınıfta akademik dersleri etüt ve destekleme kursu marifetiyle yoğun olmayan bir program içerisinde almış olacaklardır. 

17. Altıncı sınıfı donduran/izinli sayılan öğrenciler yıl kaybı yaşayacak mı?

Bu projede yıl kaybı yoktur. Öğrenciler altıncı sınıfta etüt ve destekleme kursu formatında aldıkları akademik derslerden mayıs ayı içerisinde yapılan sınavla bir üst sınıfa (7.sınıfa) geçmektedirler.

18. Bir sonraki eğitim kademesi olan LGS'ye hazırlıklar ne zaman başlayacak?

Proje kapsamında 5. sınıftan itibaren düzenli olarak akademik (okul) derslerinden kopmayan öğrenciler 7. sınıftan itibaren bir sonraki eğitim kademesi olan liseye geçiş hazırlıklarına başlayacaklardır. Yoğunlaştırılmış bu hazırlıklar 8. sınıf sonunda yapılan liselere giriş LGS sınavına kadar devam edecektir. 

Ali Kuşçu Anadolu İmam Hatip Lisesinde öğrenciler özel kurslara, dershanelere ihtiyaç olmayacak şekilde okul ortamında sınavlara hazırlanmaktadır.

19. Okulda ne gibi sosyal etkinlikler yapılmaktadır?

Yaz okulu öğrencilerin keyifli bir şekilde zaman geçirebilecekleri bir şekilde planlanmaktadır. Tarihi mekânlar, camiler, müzeler ziyaret edilmekte; sportif aktiviteler, yarışmalar ve çeşitli bilimsel ve sanatsal etkinlikler yapılmaktadır. Özellikle hafızlığa dair bilinçlendirme ve uyum çalışmaları da yaz döneminde yapılmaktadır. Bu etkinlikler ortaokul süresince diğer sınıflarda da devam eder. 

20. Akademik hedefler nelerdir?

Öğrencilerimizin akademik gelişimleri eğitim ve öğretim dönemi başladığı andan itibaren düzenli olarak takip edilmektedir. Şu ana kadar yapılan değerlendirmelerimizde hafızlık çalışmalarının akademik başarıyı geriletmediği, aksine hafızlık sürecinde her gün yeni ayetler ve sayfalar öğrenildiği için başarıyı artırdığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin akademik ve sosyal ortamlarda bilgiyi akıllarında tutma ve yorumlama becerilerinin geliştiği gözlemlenmiştir. Nihai hedefimiz öğrencilerimizin kendi potansiyel ve ilgileri doğrultusunda akademik seviyelerini en üst noktalara taşıyabilmektir.

Bunun için öğrencilerimiz sekizinci ve on ikinci sınıflarda yoğun bir sınava hazırlık programına alınır. Liselere geçişe hazırlık (LGS) ve Yükseköğretime geçişe hazırlık (YKS) çalışmaları, denemeler, kamp, etüt vb. çalışmalarla desteklenir. 

21. Ortaokul kısmındaki öğrenciler mezun olduktan sonra lise kısmınıza devam edebilecekler mi?

Ortaokulumuzdan mezun olan öğrenciler LGS puanıyla okulumuzun Fen ve Sosyal Bilimler programına devam edebilir, hafızlık pekiştirme projesiyle de lise sonuna kadar hafızlıklarını pekiştirerek ve muhafaza ederek bir üst eğitim olan üniversiteye hazırlanabilirler. 

22. Ortaokul öğrencileri için barınma imkânı mevcut mudur?

Okulumuzun Devlet Pansiyonu bulunmuyor. Pedagojik açıdan ortaokul düzeyindeki öğrencilerin zorunlu olmadıkça eğitim-öğretimi yatılı okuması önerilmemektedir. Bu nedenle okulumuzu tercih edecek ortaokul öğrencilerinin okula servisle gelebilecek uzaklıkta ikamet etmeleri gerekmektedir. Yine de zorunlu hallerde ihtiyaç duyan öğrenciler, okulla aynı kampüste bulunan Nilüfer Müftülüğü Dini Eğitim Külliyesi Yatılı Kur'an Kursunda kalabilmektedir.

Lise öğrencilerimiz de okulumuzla aynı bölgede bulunan Özlüce Rasim Özdenöen Anadolu İmam Hatip Lisesinin pansiyonunda ailelerinin ekonomik şartlarına göre paralı ya da parasız yatılı olarak kalabilmektedir. 

24. Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Programı zor bir program mıdır?

Bu konu öğrencinin ve ailenin konuya yaklaşımı ile doğrudan ilişkilidir. Günlük çalışma planı ve belirlenen takip çizelgelerine riayet edildiği takdirde program kolay hale gelmektedir. Fakat çocuğun ve ailenin günlük çalışma planını takip etmemesi durumunda günlük verilmesi gereken dersler birikerek program zorlaşmaktadır. Ebeveynlerin tatil, izin ve özel programlarını öğrencinin hafızlık süreçlerine göre ayarlamaları gerekmektedir. Özellikle Hafızlık Hazırlık Eğitimi döneminde, yani yaz okulunda öğrenciler Kur'an dersleriyle birlikte çeşitli aktiviteler yaparlarken; 5'inci sınıfı kapsayan Temel Hafızlık Eğitimi döneminde akademik derslerin ilave edilmesi ile birlikte bir yoğunluk durumu ortaya çıkmaktadır. Bu yoğunluk ise akıl oyunları atölyesi, robotik kodlama atölyesi, okçuluk, futbol, tekvando, güreş, gezi, piknik vb. etkinliklerle dengelenmeye çalışılmaktadır. 6'cı sınıf, öğrencilerin hafızlığını yapacağı ana zaman dilimi olarak yoğun bir odaklanma dönemidir. Dolayısıyla 6'ncı sınıfta öğrenciler ve aileler çalışma disiplini ve istikrar isteyen bir programa adım atmış olacaklardır. 

25. Okulunuza ulaşım nasıl sağlanır?

Veliler piyasadaki okul servis firmalarıyla anlaşıp ücretini ödeyerek öğrencisinin okula taşınmasını sağlayabilir. (Gürsu-Kestel ve Yıldırım ilçelerinden servis bulmakta güçlük yaşanmaktadır.)
Ayrıca Küçük Sanayi İstasyonundan kalkıp Ertuğrul-Dörtçelik Çocuk Hastanesi istasyonundan geçen H3 numaralı belediye otobüsüyle de okula ulaşılabilmektedir.
Veliler kendi imkanlarıyla/araçlarıyla da çocuğunu okula bırakıp alabilirler.

26. Okulunuz yatılı mıdır?

Okulumuzun yatılı pansiyonu yoktur. Zorunlu olmadıkça ortaokul seviyesindeki öğrencilerin yatılı okuması pedagojik açıdan önerilmemektedir. Ancak yatılı kalmak isteyen, yatılı kalmaya ihtiyacı olan ve yatılılığa uyum sağlayabilen öğrenciler okulumuzun hemen yanında bulunan Nilüfer Müftülüğünün Yatılı Kur'an Kursunda kalabilmektedir. 

27. Okulunuzda yemek ihtiyacı nasıl karşılanır?

Okulumuzun pansiyonu olmadığı için okulumuzda yemek çıkmıyor. Ancak isteyen öğrenciler için yemek firmalarından ücretli yemek getirilmektedir. İsteyen öğrenciler ücretini aylık olarak ödeyerek yemek alabilmektedir. 

28. Öncelikleriniz nelerdir?

Önceliğimiz Allah'ın rızasını kazanabilmek, Hafızlık, Akademik başarı, ülkeye ve millete faydalı bireyler yetiştirmektir.

Bunun için öğrenci kabulünde önceliğimiz, veli ve öğrencinin akademik başarıyı önemsemesi, sınavlı bir liseyi, iyi bir üniversiteyi hedeflemesi, aynı zamanda da hafızlığa istekli olmasıdır.

 

...